Čo by ste nemali prehliadnuť

Najnovšie

Krátka správa

Pásmo Gazy nemôže opustiť zhruba 13-tisíc spolupracovníkov OSN.

„Očividne nie sú v stave odísť,“ potvrdil hovorca OSN Stéphane Dujarric. „Sústredia sa na to, aby v rámci svojho mandátu urobili všetko v záujme pomoci obyvateľstvu,“ dodal. Ide predovšetkým o zamestnancov Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA), pričom väčšinu z nich tvoria Palestínčania. Približne 300 zamestnancov pochádza z iných krajín. (TASR)

Krátka správa

Mnohí členovia BR OSN odsúdili útoky Hamasu, spoločné vyhlásenie však neprijali.

USA a Izrael vyzvali na zasadnutí na dôrazné odsúdenie Hamasu, ktorý ovláda pásmo Gazy. „Útoky Hamasu odsúdilo veľké množstvo krajín. Samozrejme, že nie všetky,“ povedal médiám po zasadnutí za zatvorenými dverami zástupca amerického veľvyslanca pri OSN Robert Wood. „Na jednu z nich by ste prísť aj bez toho, aby som čokoľvek dodal,“ uviedol Wood, čím podľa agentúry AFP jasne narážal na Rusko, ktorého vzťahy so Západom sa prudko zhoršili odvtedy, ako vlani vo februári napadlo Ukrajinu. (TASR)

Krátka správa

Britský premiér Rishi Sunak ubezpečil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o "neochvejnej podpore" zo strany Londýna.

Reagoval tak na útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela. „Práve som hovoril s premiérom Netanjahuom, aby som ho ubezpečil o neochvejnej podpore zo strany Spojeného kráľovstva v čase, keď sa Izrael bráni proti týmto hrozným útokom,“ povedal v nedeľu večer Sunak. „Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme pomohli. Terorizmus nezvíťazí,“ dodal. (TASR)

TOP ČLÁNKY